Spørsmål:

– Jeg har nett­opp kjøpt meg en lei­lig­het som var 10 år gam­mel ved kjø­pet. En dag kom naboen i eta­sjen under og sa det lakk fra badet mitt og ned til ham. Jeg enga­sjerte en takst­mann som sa at badet var feil­kon­stru­ert og må byg­ges om i sin helhet. 

Sel­gers advo­kat sier det er påreg­ne­lig at et bad lek­ker etter 10 år og viser til SINTEF Bygg­forsks leve­tids­ta­bel­ler. Stem­mer det?

Svar:

Nei, det stem­mer ikke. SINTEF Bygg­forsk har ikke laget leve­tids­ta­bel­ler. Det de har laget er ved­li­ke­holds-tabel­ler. Det er noe helt annet. Å ved­li­ke­holde betyr å ta vare på noe bestå­ende. I ditt til­felle må du repa­rere noe som er øde­lagt. Ved­li­ke­hold av et bad vil med­føre enkle ting som rens eller skift­ning av elas­tiske fuger i over­gang gulv/vegg og i hjør­ner, byt­ting av

blande­bat­te­rier og dusj­ho­der samt ren­sing av sluk og vann­lås til ser­vant. I enkelte til­felle vil det være øns­ke­lig å rense eller refuge ordi­nære fuger, spe­si­elt i dusj­ni­sjer. I noen til­fel­ler vil det også være nød­ven­dig å gjøre noe med inn­red­nin­gen som over- og under­skap ved ser­van­ter. Vi vet f.eks. at hengs­lene på slike skap ofte ryker etter 25 til 30 år. Dette er sli­ta­sje­de­ler. Selve kon­struk­sjo­nen, d.v.s. fli­sene, og det bak og under disse, tren­ger ikke annet ved­li­ke­hold enn vask av over­fla­ten. Du kla­rer ikke å slite ut en gulv­flis som du går bar­bent på. Det samme gjel­der beton­gen under fli­sene og mem­bra­nen. Kon­klu­sjo­nen er der­for at et bad som er rik­tig kon­stru­ert i alle detal­jer hol­der vel­dig lenge.

Les mer: https://www.byggforsk.no/dokument/3112/levetider_for_sanitaerinstallasjoner_i_boliger

Chat med oss!
Chat med oss!

Har du konkrete spørsmål om et spesifikt tema kan du kontakte oss på chat.

Jens Petter Bull
Advo­kat i Oslo
Jens Petter Bull har bak­grunn fra bygge­bran­sjen og har job­bet med bygg i 40 år. 

Han har befat­tet seg med avhen­dings­lo­ven hver eneste arbeids­dag siden loven trådte i kraft. 

Han job­ber også med eierseksjons‑, hånd­ver­ker­tje­neste- og bustad­opp­fø­rings­lo­ven i til­legg til andre eien­doms­re­la­terte forhold. 

Jens Petter Bull pro­se­de­rer jevn­lig for dom­sto­lene og har i en årrekke holdt kurs og fore­drag om eien­doms­retts­lige temaer, bl.a. for Uni­ver­si­te­tet i Stav­an­ger, NITO, Nor­ges Tak­se­rings­for­bund i Oslo og Akers­hus, Hus­ei­er­nes Lands­for­bund, SINTEF Byggforsk/Mycoteam og Nor­ges Bygg- og Eiendomsforening.